Članovi GO SDA Gradačac boravili su danas u Bosanskom Šamcu na obilježavanju šeste godišnjice od smrti drugog predsjednika Stranke demokratske akcije, Sulejmana Tihića. Delegacija iz Gradačca, koju je predvodio potpredsjednik gradske organizacije Stranke demokratske akcije Emir Huskić, prisustvovala je polaganju cvijeća, te odala počast učenjem dove i tevhida u „Azizija“ džamiji.

„Živimo u vremenu kada se na sve moguće načine pokušava razbiti jedinstvo i snaga bošnjačkog korpusa, te kada se na sve moguće načine pokušava degradirati Stranka demokratske akcije, njeni članovi, a evo, ove godine i kandidati na lokalnim izborima. Dolazak na mezar drugog predsjednika Sulejmana Tihića, podsjećanje na njegov lik i djelo, na ono što je uradio za svoj narod i domovinu, odličan je podsjetnik da je, bez obzira na sve podvale i pokušaje diskreditovanja, istina i narod na našoj strani.

Jedna od stvari koju smo u gradskoj organizaciji SDA Gradačac stavili sebi za obavezu jeste rad i djelovanje po principima i smjernicama koje su nam iza sebe u amanet ostavili rahmetli Tihić, kao i prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović. Oni su u našu ideju, u naše akte, u samu srž ideje SDA utkali prije svega moralne principe pa onda i smjernice za političko djelovanje u najboljem interesu našeg naroda“, istakao je prilikom današnje posjete potpredsjednik GO  SDA, Emir Huskić.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su mnogi zvaničnici i politički predstavnici Bošnjaka iz Federacije ali i manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta. Adil Osmanović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije održao je kratak govor o rahmetli Sulejmanu Tihiću, ističući da će Tihić prije svega ostati zapamćen po svojoj mudrosti, staloženosti ali i ustrajnosti i čvrstoći. „Njegovo vrijeme ostat će zapamćeno kao zlatno doba što se tiče reformi kojima su formirane brojne državne institucije…Tihić se, sve do kraja borio za dobrobit države stavljajući ga ispred ličnog interesa i isticanja“, istakao je između ostalog potpredsjednik SDA.

Kratko obraćanje prisutnima imao je i imam „Azizija“ džamije, i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Šamac, Safet efendija Karahmetović, naglasivši da su Bošnjaci Bosanskog Šamca „ponosni što se rahmetli Tihić, još za života odlučio biti ukopan u svom rodnom Bosanskom Šamcu“. Safet efendija osvrnuo se i na aktuelnu političku situaciju u manjem bosanskohercegovačkom entitetu ističući da su Bošnjaci na ovim prostorima u izrazito nezavidnom položaju „, i da se za vrijeme rahmetli Sulejmana Tihića nikada nije desilo da Bošnjaci Bosanskog Šamca nemaju odbor Stranke demokratske akcije.“

Podsjećamo, na današnji dan, 25.9.2014. godine preminuo je drugi predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.  Tokom političke karijere Tihić je obavljao više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine bio je izabran za člana Predsjedništva BiH. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je 27.septembra u haremu džamije Azizija u Bosanskom Šamcu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. U periodu od 1975. do 1983. godine bio je sudija i javni tužilac u Bosanskom Šamcu, a zatim advokat sve do 1992. godine. Bio je član je Stranke demokratske akcije od njenog osnivanja 1990. godine, predsjednik Općinskog odbora u Bosanskom Šamcu i član Glavnog odbora.

Tokom rata bio je u logoru.