Razgovarali smo danas sa jednim očajnim mještaninom Međiđe Donje o projektu izgradnje puta „Kerep-Međiđa Gornja“ koji je i poslije deset godina od inicijative ostao nedovršen. Razlog za to nalazi se u, kako ističe naš sagovornik, član građevinskog odbora za gore navedeni projekat u Međiđi Donjoj, nezainteresovanosti aktuelnog gradonačelnika Edisa Dervišagića i izbjegavanju odgovora na pitanje koje mu se postavlja već nekoliko godina: Gdje se nalazi prikupljeni novac za dovršetak planiranog puta?

„Teško dolazimo do bilo kakvih informacija o projektu. Posljednji izvještaj o prikupljenim sredstvima i iznosu sredstava sa kojima raspolažemo dobio sam prije čak tri godine. Zadnji izvod sa računa dobio sam u februaru ove godine, ali sve osim toga za nas je nepoznanica. Sve nam je nepristupačno.

Cijeli put Kerep-Međiđa Gornja dužine 11,5 km trebao je koštati oko dva miliona KM, odnosno do dva i po’ miliona ako bi se realizovao cijeli projekat, sa branicima i znakovima pored puta. Na osnovu tog projekta, tri mjesne zajednice, Međiđa gornja, Međiđa donja, Međiđa srednja i Kerep bile su dužne obezbijediti 500.000,00 KM. Naše Mjesne zajednice postigle su međusobni dogovor, da projekat košta i tri miliona, da se ovaj put što bolje i kvalitetnije uradu. Međiđa Gornja i Međiđa Srednja odradile su svoj dio, Međiđa Donja trebala je sakupiti 230.000,00 KM a Kerep 70.000,00 KM. Mi smo sakupili 245.000,00 KM a ostalih 45.000,00 KM dobili smo od Vlade Tuzlanskog kantona, dakle raspolagali smo sa ukupno 290.000,00 KM. Taj novac se sada pokušava sakriti, vjerovatno preusmjeriti na neku drugu stranu. Mi smo dužni, radi naroda, da dovršimo taj projekat do Kerepa. To je namjenski novac, od građana i Vlade TK.

Za osam godina vlasti Edisa Dervišagića u Kerepu nije organizovan ni građevinski odbor, niti je otvoren račun. Zapravo, očito je da nemaju u planu da urade bilo šta. PDA i Husein Topčagić hvale se tim novcem, da su učestvovali u projektu iako ta stranka nije ni postojala kada je taj novac nama dodijeljen. SDP krivi nas da nismo sakupili dovoljno novca, da je put koštao više nego što smo mi sakupili, što je apsolutna neistina.

Međiđa gornja i Međiđa srednja završile su svoj dio puta, oni su već uplatili potreban iznos. I mi smo također uplatili, ali smo dobili 2/3puta. Taj put je već ispucao na oko petnaestak mjesta. Projektna dokumentacija stoji kod gradonačelnika, niko nema ni pristup tome.

Pored toga, važno je da istaknem da su građani uočili da je i ovaj put koji je urađen sužen pola metra uži nego što treba da bude i kako je navedeno u projektu.

U našoj Mjesnoj zajednici živi 2.500-3.000 ljudi. Dervišagić nam je odnio novac a nije nam uradio put a naši mještani nemaju nikakve informacije ni da li će ga ikada uraditi. Nikakve garancije za taj put nemamo. Nedostaje još 1,5 km puta u Međiđi, te 2.5 km u Kerepu, dakle nedostaje još ukupno 4 km puta. Taj put je naš prioritet. Ja sam tada, kada je projekat započet imao 33 godine. Sada imam 44. Edis Dervišagić nema pravo na popravni.“, istakao je na kraju naš sagovornik.