Delegacija GO SDA Gradačac, kao i prethodnih godina, odazvala se pozivu Saveza Boračkih organizacija Grada Gradačac za učešće u obilježavanju zločina nad šesnaest nevinih gradačačkih civila počinjenog 30. juna 1992. godine na putu Ormanica-Gradačac.

I ove godine je, tradicionalno, obilježavanje po Protokolu započelo jučerašnjom posjetom porodicama ubijenih sugrađana.

Danas je delegacija GO SDA Gradačac predvođena predsjednikom Bahrudinom Ahmetagićem prisustvovala programu obilježavanja zločina na putu Ormanica-Gradačac te učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odala počast ubijenim civilima.

GO SDA Gradačac sa velikom tugom se prisjeća svakog 30. juna, a još tužnija je i činjenica da i 29 godina nakon stravičnog zločina i masakra nad našim sugrađanima zločinci još uvijek nisu pronađeni i procesuirani za počinjena ubistva.

Ne možemo a da se i na ovom mjestu još jednom ne prisjetimo i ne zahvalimo gradačačkim borcima koji su tog dana, brzom reakcijom razbili blokadu puta spriječivši time daleko veću tragediju koja bi zadesila naš grad. Podsjećanja radi, srpske snage su tog 30. juna iskoristile nebranjeni prostor te su iz pravca Avramovine izašli na putni pravac Ormanica-Gradačac sa ciljem da Gradačac odsijeku od ostatka slobodne teritorije. Hrabrom akcijom neustrašivih mještana Kerepa i okolnih sela agresor je spriječen u svojoj namjeri. Uvidjevši da neće ostvariti zacrtane ciljeve, srpske snage su izvršile masakr nad civilima koji su u tom trenutku radili na okolnim njivama ili su prolazili pomenutim putnim pravcem.

Podsjećamo na imena i žrtve četničkog masakra izvršenog 30. juna 1992. godine:

(1) Faćić Mehmed, rođen 1947. godine (Vučkovci);
(2) Imširović Mirzet, rođen 1970. godine (Međiđa Gornja);
(3) Šimić Juro, rođen 1959. godine (Hrgovi Donji);
(4) Hrnčić Muhamed, rođen 1952. godine (Biberovo Polje);
(5) Matić Ivo, rođen 1965. godine (Tramošnica Donja);
(6) Horvat Zlatko, rođen 1962. godine (Tramošnica);
(7) Hrštić Razim, rođen 1959. godine (Vučkovci);
(8) Delibašić Muhamed, rođen 1962. godine (Vučkovci);
(9) Kurbašić Mujo, rođen 1950. godine (Vučkovci);
(10) Imširović Safet, rođen 1968. godine (Međiđa Gornja);
(11) Šimić Piljo, rođen 1960. godine (Hrgovi Donji);
(12) Kavazović Muhamed, rođen 1972. godine (Jelovče Selo);
(13) Kurbašić Zahir, rođen 1961. godine (Vučkovci);
(14) Hrštić Bajro, rođen 1925. godine (Vučkovci);
(15) N.N. muškarac;
(16) Arzija Starčević, rođena 1967.godine (Doboj)

„Najmanje što možemo učiniti, i mi, ali i svi građani Gradačca jeste da se okupimo na ovom mjestu jednom u godini, na ovaj crni datum koji će kao takav ostati upisan u gradačačkoj historiji. Ako želimo učiniti nešto više, onda moramo nastaviti podsjećati na zločine počinjene nad našim narodom i izvršiti maksimalan pritisak na nadležne da konačno pronađu i procesuiraju odgovorne za masakr na putu Ormanica-Gradačac. To je jedini način da porodice ubijenih osjete dašak pravde.

“GO SDA Gradačac se tradicionalno odaziva na svaki poziv naših boračkih organizacija jer naša je dužnost da budemo tu, uz naš narod, uz porodice naših šehida i poginulih boraca, naših civilnih žrtava protekle agresije kako bismo im jasno dali do znanja da smo uz njih, da mogu računati na nas i našu podršku. Nikada se nećemo moći odužiti borcima, našim očevima, braći, komšijama i prijateljima koji su svoje živote stavili kao zalog za odbranu našeg grada. Neka im je vječni rahmet“, istakao je u saopštenju za javnost predsjednik GO SDA Gradačac, Bahrudin Ahmetagić.