Federacija Bosne i Hercegovine nije povukla čak 1,3 milijarde maraka odobrenih kredita za ukupno 17 projekata na koje je aplicirala i dobila finansijska sredstva, navodi se u izvještaju o reviziji izvršenja budžeta FBiH za prošlu godinu.

Do kraja prethodne, 2019. godine, Federacija je morala platiti 5.863,104 KM kazne za neiskorištene kredite. Najveći broj projekata planiran je početak implementacije u razdoblju od 2015. do 2018. godine. Ukupno plaćena taksa na nepovučena sredstva za period od jedanaest godina, zaključno s 31. decembrom 2019. godine, iznosila je 19.584.605 KM, od čega se na taksu plaćenu u 2019. odnosi 5.863.104 KM – navedeno je u izvještaju.

Jedan od projekata za kog nisu povučena kreditna sredstva odnosi se na izgradnju vodovodne mreže u Gradačcu. Planirano razdoblje za implementaciju navedenog projekta, kako je navedeno u izvještaju jeste 1.1.2018. godine pa sve do 31.12.2020 godine, a sredstva za vodovodnu mrežu u Gradačcu u iznosu od 11.734,980 KM obezbijedila je Europska Banka za obnovu i razvoj (EBRD). Od ukupnog iznosa kredita, do 31.12.2019. godine povučeno je samo 3.339,47 KM. Oko 8.395,233 KM ostalo je neiskorišteno i nepovučeno, a ukupna kazna za nepovučena sredstva za projekat “Vodovod Gradačac” iznosi 272.796,00 KM.

Da stvar bude gora, nisu iskorištena ni kreditna sredstva za projekat podrške zapošljavanju koji je odobrila Svjetska banka. Tu je plaćeno više od 200.000 KM penala.

Očito je da se u ovom slučaju ne radi o bilo čemu drugom osim o bahatosti. Ne samo da da odobreni novac čeka da bude od koristi, već je daleko veći problem u tome što BIH plaća velike sume kao kaznu ili tzv. penale zbog neodgovornosti za ono što se traži, dobije, ali ne iskoristi.

Urednik magazina Žurnal i ekonomski analitičar Dražen Simić kaže da je ključni problem bio što su se krediti nasumično uzimali, a da se nije uradio prateći dio posla.

„To je u principu pitanje zdrave logike. Niko normalan neće prvo uzimati kredit na koji će plaćati ili kamatu ili zatezne penale ako ga ne povuče, a da prije toga nije završio sve ostale neophodne pripreme za korištenje odobrenog novca. To je oprilično suluda kombinacija“, kaže Simić.

“Problem je što vlasti BiH u sve krupne investicije ulaze bez pripreme i pokušavaju ‘poprijeko’ da odrade posao”, ističe ekonomista Damir Miljević. Činjenicu da se završni račun uvijek ispostavi poreskim obvaznicima, Miljević tumači bahatim odnosom vladajućih struktura.

„To je sad posebno pitanje – što se vlasti prema javnim sredstvima, odnosno prema sredstvima poreskih obveznika, odnose kao pijani milijarderi, znači, niko nikome ne odgovara“, kaže Miljević.

A osim kaznenih penala, posljedice po BIH su, objašnjavaju ekonomisti, višestruke. Država nema neophodnu infrastrukturu za koju je digla kredite, a novac od kredita nije ušao, te nema efekta na privredu i lične dohotke građana. Vrhunac ironije, kažu nezavisni ekonomisti, jeste u činjenici da za sve to – u Bosni i Hercegovini niko ne odgovara.