Noćas je u maloj sali gradačačke Skenderije u organizaciji GO SDA Gradačac održana edukativna tribina pod nazivom “Ostani uspravan”. Gosti predavači bili su istaknuti član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Haris Zahiragić, te dobitnik najvećeg ratnog priznanja, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja i čovjek koji je sa samo 22 godine uništio 6 tenkova na zvorničko-teočanskom ratištu, gospodin Edin Haračić “Klej”.

Prije same tribine, rukovodstvo GO SDA Gradačac upriličilo je prijem za goste u službenim prostorijama stranke gdje se razgovaralo o trenutnoj situaciji unutar GO SDA Gradačac, te o planovima i koracima za dalje.

Moderatorica tribibine Jasmina Biberkić na samom je početku poselamila prisutne, kratko predstavivši oba gosta kroz prezentaciju njihove biografije. Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, te učenjem Fatihe odana je počast rahmetli prvom predsjedniku Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovini, Aliji Izetbegoviću, drugom predsjedniku Stranke demokratske akcije Sulejmanu Tihiću, te svim poginulim šehidima u protekloj agresiji na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Uvodni govor održao je i predsjednik GO Stranke demokratske akcije Elvedin Hrnčić, koji je između ostalog izjavio da je SDA bez obzira na period kroz koji prolazi i dalje ostala snažna, jedinstvena, istakavši da GO SDA Gradačac nikada neće biti organ jednog lica, obećavši na kraju izvanredne rezultate na predstojećim lokalnim izborima.

Prvo izlaganje imao je Edin Haračić “Klej” koji je prisutne vratio u period osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine osvrnuvši se kratko i na historijat nezavinosti naše domovine, prijetnje, suprotstavljanja i ucjene susjednih zemalja, te na period agresije. Haračić se tokom svog izlaganja osvrnuo i na svoj ratni put, i podvig po kome je postao poznat kako u cijeloj Bosni i Hercegovini, tako i izvan njenih granica – uništavanje 6 agresorskih tenkova na zvorničko-teočanskom ratištu. Svoje izlaganje Edin Haračić završio je porukom za omladinu da uče o historiji svog naroda, svoje domovine, da čuvaju uspomenu na Armiju Republike Bosne i Hercegovine, njene borce i našeg prvog predsjednika Aliju Izetbegovića.

Na pauzi između predavanja, prisutne je goste svojom izvedbom relaksirao Senad Kukuljević sa pjesmom “Da te nije Alija”.

Prisutnima se u drugom dijelu tribune obratio i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije, Haris Zahiragić. Zahiragić je tokom svog izlaganja govorio o aktuelnim turbulencijama unutar SDA kolektiva, naglašavajući više puta da se SDA u ovom periodu riješila samo onih persona koji su bili dio stranke isključivo iz ličnih interesa. Mlade je pozvao na iskrenost i poštenje, pošteno sticanje akademskih titula a ne kupovinu istih na bosanskohercegovačkom tržištu diplomama.

Vidjet ćete sada u novembru, da će SDA, bez obzira na ovu negativnu medijsku sliku koja se širi o njoj, opet ostvariti najbolji rezultat….Dolaze ljudi sa strane, rade za medije finansirane stranim valutama, funtama, eurima, ruskim valutama, da ovdje pišu isključivo o negativnostima i šire pesimizam među naš narod. To nije tako kako oni predstavljaju, slika je mnogo pozitivnija…” istakao je između ostalog tokom svog izlaganja Haris Zahiragić.

Potreba za unutrašnjim dogovorom i dijalogom, očuvanje jedinstva, upozoravanje na uticaje stranih obavještajnih službi, neke su od tema o kojima je večeras govorio član Predsjedništva SDA, Haris Zahiragić.

Na kraju tribine, Senad Kukuljević izveo je pjesmu od Al’ Dine – “Čaršija”, nakon čega je tribina zatvorena, a prisutni su imali priliku za druženje i zakusku u hodniku Skenderije.

Nakon tribine, izjavu je dao i predsjednik GO Stranke demokratske akcije, Elvedin Hrnčić:

“Stranka demokratske akcije prolazi kroz turbulentna vremena. Ova, 2020.godina nije bila nimalo lagana za nas, a dodajte tu još i stalne, neosnovane medijske napade i linč, i dobit ćete barem mali uvid u težinu zadatka sa kojim se nosimo. Međutim, vrijeme nam uvijek pokaže da je SDA i pored svih problema i nedaća kroz koje je prošla i još uvijek prolazi, ipak i dalje najodgovornija i najozbiljnija stranka u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Gradačcu, kada je u pitanju interes građana. Ovaj večerašnji skup, i naslov istog – „Ostani uspravan“, broj prisutnih kao i predavači koje smo ugostili, svjedoči tome.

Haris Zahiragić predstavlja novu generaciju bošnjačkih političara koji se ne libi reći ono što smatra ispravnim, koji je, već sada, jedna od najnapadanijih javnih ličnosti na našim prostorima. Njegova iskrenost, neiskvarenost, oštrina, intelekt i debatne sposobnosti čine ga jednom od najvećih nada bosanskohercegovačke politike trenutno.

Edin Haračić „Klej“, naš istaknuti borac danas je također održao svoj govor, istaknuvši značaj 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao i Armije u cjelini. Nažalost, živimo u vremenu  kada se borci i dalje ne poštuju dovoljno, odnosno shodno njihovim zaslugama u odbrani  Bosne i Hercegovine od agresora, kada se naši najbolji borci i sinovi napadaju, te kada obavještajne službe naših prvih susjeda pokušavaju degradirati lik i djelo jednog Mehdina Jakubovića, Atifa Dudakovića, Envera Habibovića. Mi se, zajednički i oštro moramo suprotstaviti tim tendencijama i pokazati da se sa našim velikanima ne može na takav način postupati.

Moram naglasiti i to da je tribina „Ostani uspravan“ realizovana na najbolji i najprofesionalniji način uz poštivanje svih propisanih zaštitnih mjera.  Gradska organizacija Stranke demokratske akcije Gradačac polahko započinje pripreme za lokalne izbore. Na našoj listi za gradsko vijeće nalaze se istaknuti članovi naše zajednice, istaknuti i vrlo uspješni poduzetnici, ekonomisti, pravnici, dugogodišnji društveni aktivisti, sportisti, i smatramo da, imajući u vidu tu garnituru naših mladih članova i kandidata, Gradačcu možemo ponuditi najviše.”